Frankrijk (algemeen)

       Franse Vlag
De Franse vlag, de drapeau tricolore, heeft zoals de naam al doet vermoeden, drie kleuren: blauw, wit en rood. Deze kleuren staan in verticale banen. De Franse vlag is de oudste verticale driekleur in de wereld.
De kleuren blauw en rood verwijzen naar het wapenschild van Frankrijk en de kleur wit is de kleur van de koning. De oorspronkelijke vlag was een spiegelbeeld van de huidige vlag, deze had namelijk de rode kleur aan de stokkant.De huidige vlag is ingevoerd in 1794.


             Demografie
Op 1 januari 2011 telde de bevolking van Frankrijk 65 miljoen inwoners. Dit betekent dat Frankrijk een bevolkingsdichtheid heeft van 98,1 inwoners per km2. De grootste groep van deze inwoners is 20 tot en met 64 jaar oud (58,5%). 25,3% van de Franse bevolking is 0 tot en met 19 jaar oud en 16,2% is 65+. De gemiddelde levensverwachting in Frankrijk is 81,19 jaar, waarbij mannen gemiddeld 78,02 jaar worden en vrouwen gemiddeld 84,54 jaar.

De grootste geloofsovertuiging in Frankrijk is het katholicisme. In 2006 was 65% van de Franse bevolking katholiek. Verder zijn de islam (6%) en het protestantisme (2%) goed vertegenwoordigd in Frankrijk. Frankrijk heeft het grootste aantal moslimse, joodse en boeddhistische inwoners van Europa.
In Frankrijk worden diverse talen gesproken, maar de enige officiële taal is Frans. In een aantal situaties stellen wetten het gebruik van de Franse taal zelfs verplicht. Het grootste deel van de bevolking spreekt naast Frans geen andere taal. Ook op televisie wordt uitsluitend Frans gesproken, buitenlandse speelfilms of documentaires worden voorzien van een Franse voice-over. Ook zijn bijna uitsluitend Franse boeken verkrijgbaar in de Franse boekwinkels. Indien het origineel in een andere taal geschreven is, is het boek vertaald of niet verkrijgbaar. In het zuiden van Frankrijk wordt met een ander accent gesproken dan in het midden van Frankrijk. Het zuidelijke accent wordt duidelijk beïnvloed door de Spaanse taal. Dit zorgt ervoor dat de tongval iets zachter is.

       Topografie
Frankrijk heeft een totale oppervlakte van 551.500 vierkante kilometer. Hiervan bestaat 549.970 vierkante kilometer uit land en 1.530 vierkante kilometer uit water. De totale lengte van de grens is 2.889 kilometer. Het laagste punt van Frankrijk ligt in de Rhone. Dit ligt op -2 meter. Het hoogste punt is de top van de berg Mont Blanc. Deze ligt op 4.807 meter hoogte. In het onderstaande figuur is te zien waar de grond in Frankrijk voor gebruikt wordt. Veel van de grond wordt gebruikt als landbouwgrond.

 











De hoofdstad van Frankrijk is Parijs. Dit is met ruim tien miljoen inwoners ook meteen de grootste stad in Frankrijk. Lyon, met 1,6 miljoen inwoners en Marseille, met 1,4 miljoen inwoners, staan op de tweede en derde plaats. Montpellier heeft momenteel circa 253.000 inwoners, waarvan 55.000 studenten. In onderstaand figuur, dat wordt vergroot door erop te klikken, is het verloop van het inwoneraantal in Montpellier te zien.












Frankrijk is opgedeeld in 95 departementen, die later zijn gegroepeerd in 22 regio’s. De eerste 89 departementen zijn genummerd. Deze nummering is in 1922 gedaan op alfabetische volgorde. In 1964 werd de regio Parijs (Île-de-France) opgedeeld, waarbij de nummers 91-95 werden toegevoegd. De overzeese departementen bestaan uit drie cijfers (971-974).

      Onderwijssysteem
In Frankrijk zijn er naast de universiteiten de ‘Grandes Ecoles’. Dit zijn militaire, technische en ambtelijke elite-opleidingen die stammen uit de tijd van Napoleon. Hier zijn vaak de ambtelijke en politieke top opgeleid. Voor deze ‘Grandes Ecoles’ zijn strenge toelatingseisen: je moet tenminste een VWO-diploma in het bezit hebben en vaak ook al een aantal jaar hoger onderwijs hebben gevolgd. De Franse ‘Grandes Ecoles’ zijn dus niet te vergelijken met het Nederlandse hoger onderwijs.
De universitaire studies in Frankrijk zijn verdeeld in drie periodes. In de eerste periode wordt het diploma DEUG gehaald. Deze periode duurt twee jaar. De tweede periode levert het diploma Licence of Maîtrise op. Deze periode duurt, afhankelijk van het diploma nog een of twee jaar. De derde periode gaat op postdoctoraal niveau tot aan het proefschrift. Deze is na vijf jaar afgerond.
Frankrijk kent ook een soort HBO, hoewel dit niet helemaal te vergelijken is met het Nederlandse systeem. Dit onderwijs duurt twee tot vier jaar. Voor alle opleidingen op hoger beroepsniveau in Frankrijk is een baccalauréat-diploma nodig. In Nederland is dit een VWO-diploma.
Montpellier heeft een universiteit. Deze is in 1289 opgericht en is hiermee de oudste universiteit van Europa.

               Politiek
Frankrijk is een republiek. Nicolas Sarkozy is sinds 16 mei 2007 president. Eens in de vijf jaar wordt een nieuwe president gekozen door de bevolking in de leeftijd van boven de 18 jaar oud. Sarkozy heeft in 2007 met 31,7% van de stemmen gewonnen in de eerste ronde. In de tweede ronde, waarbij gekozen wordt tussen de twee populairste kandidaten, won hij met een meerderheid van 53,1% van de stemmen.

               Economie
De grootste inkomstenbron van Frankrijk is het toerisme. Met minstens 75 miljoen buitenlandse toeristen per jaar is Frankrijk het meest bezochte land in de wereld en staat op de derde plaats op de wereld als het gaat om inkomsten van toerisme.
Frankrijk heeft de financiele crisis beter doorstaan dan de meeste grote EU-economieën, doordat zij een redelijke veerkracht hadden door het grote binnenlandse consumtiegedrag. Desalniettemin is de werkloosheid gestegen van 7,4% in 2008 naar 9,5% in 2009.
De werkindeling per sector is weergegeven in onderstaand figuur. Hierin is te zien dat verreweg de meeste werkgelegenheid is in de sector van de diensten. Dit komt ook door het grote aantal toeristen dat naar Frankrijk komt.

·      











   Klimaat
Het klimaat in Montpellier is een mediterraan klimaat. Het is hier in de maanden juli en augustus erg warm en zeer droog, de winters zijn zacht, maar heel nat.
Het klimaat in Frankrijk verschilt sterk per gebied. Er zijn drie hoofdklimaten te onderscheiden:
1.       Vochtig zeeklimaat; dit klimaat heeft vaak frisse zomers en komt vooral voor in het oosten van Frankrijk.
2.       Semi-landklimaat; dit is een tussenliggend klimaat met vaak strenge winters en warme zomers. Dit klimaat komt voornamelijk voor in het westen van Frankrijk
3.       Mediterraan klimaat; dit is een klimaat met zachte winters en hete zomers en komt vooral voor in het zuiden van Frankrijk. Dit klimaat komt ook voor in Montpellier. De maanden juli en augustus zijn erg warm en zeer droog. De winters zijn zacht, maar nat.

Bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten